Fonksiyonlar
Fonksiyonlar içlerine parametre girilebilen ve işlemler yapabilen birimlerdir. Matematikteki fonksiyonlar ile aynı mantıkta çalışan bu birimlerden bir örneği inceleyelim.
Yukarıdaki kodları ineleyecek olursak, foksiyonlarımızı oluşturmak için func anahtar kelimesini kullanırız. Yanına ise fonskiyonumuzun ismini yazarız. Parantez içine fonksiyonumuzun dışarıdan alacağı parametreler için değişken-tip tanımlaması yaparız. parantezin sağına ise fonksiyonun döndüreceği return değerinin tipini yazarız. Süslü parantezler içinde fonksiyonumuzun işlemleri bulunur. Son olarak return ile veri tipini belirlediğimiz değeri elde etmiş oluruz.
Main fonksiyonu içerisinde topla(2,5) fonksiyonu ile 2 ve 5 sayısının toplamını ekrana bastırmış olduk. Yani ekrana 7 sayısı verildi.
Fonksiyonlar istendiği kadar parametre alabildiği gibi, istenirse parametresiz de olabilir. Fonksiyonları veri return etmek yerine bir işlem yaptırmak içinde kullanabiliriz.
yazdir adlı fonsiyonumuzun parantezine değişken tanımlamadık ve parantezin sağına fonksiyon bloğu içerisinde return olmadığı için veri çıkış tipini belirtmedik. Fonksiyonumuzun içerisinde sadece ekrana yazı bastırdık.
Fonksiyonlar Hakkında Ayrıntılı Bilgiler
Fonksiyon parantezi içerisine değişken tanımlanırken eğer tüm değişkenlerin türleri aynı ise sadece en sağdaki değişkenin tipini belirtmeniz yeterlidir. Örnek:
Yukarıda ise isimlendirilmiş return kullandık. return tipini yazdığımız paranteze bakacak olursa (x, y int) diyerek return edilecek verinin fonksiyonun blokları içerisinden çekilmesini sağladık. Böylece fonksiyon bloğununun sonundaki return kelimesinin yanına birşey yazmadık. Bu fonksiyonumuzun çıktısı ise 5 20 olacaktır.
Last updated